perjantai 26. tammikuuta 2018

Täydellisen hirrensävyn metsästys


Auro kuultomaali

Välineet kunnossa!


Aikaisemmin olenkin kertonut että jätämme hirret mahdollisimman lähelle niiden omaa sävyä. Emme kuitenkaan halua,että hirret alkavat tummua vuosien kuluessa, joten käsittelimme kaikki hirsiseinät neljä kertaa Tremax aineella ja hirsipaneelit kaksi kertaa. Hirret vaalenivat käsittelyn jälkeen, mutta aloimme vielä miettimään jotain lisäsuojaa keittiön ja eteisen hirsiseinille. Tiedustelin asiaa suomenluonnonmaaleilta ja he suosittelivat Auron kuultomaalia kaikille hirsipinnoille. Näin hirret saisivat hyvän suojan ja Tremaxin jälki hieman pehmenisi. Kerroin että emme halua kuultovalkeita hirsiseiniä, vaan haluamme jättää hirret mahdollisimman lähelle hirsien omaa sävyä. Suomenluonnonmaalien Lauri Koski lupasi sävyttää Auron kuultomaalia meille sopivaksi, eli sävyllä K03. Siinä on käsittääkseni noin 5% valkoista kuultomaalia värittömään kuultomaaliin sekoitettuna.
Ylemmät hirret Tremaxin jäljiltä ja alimmat Tremax+ Auro kuultomaali sävy K03.



Ylimmissä hirsipaneeleissa Tremax ja alemmissa Tremax ja Auro kuultomaali.


Siveltimet

Hirsien käsittelyssä laadukkaat ja tuotteelle sopivat leveät siveltimet ovat tärkeässä roolissa, jotta työn jälki on hyvää. Leveät siveltimet nopeuttavat hirsien käsittelyä, mutta myös yksi kapea sivellin on hyvä olla nurkkia ja pontteja varten. Sain hyvät ohjeet Laurilta, kuinka suteja tulee huoltaa ennen ja jälkeen käytön.
"Ohje:

-Pese suti ennen käyttöä
-jätä hivenen märäksi (erityisesti juuresta) kun alat maalaamaan, niin maali ei kuivu sutiin niin helposti.
-sivelykertojen välissä kannattaa suti säilyttää vedessä - ei edes yrittää pestä puhtaaksi
-kun työ on valmis pese suti huolellisesti AURO Kasvissaippualla ja jätä sutiin hiukan ”saippuavettä” näin sivellin säilyy parempana. Kun käytät sutia seuraavan kerran, pese se huolellisesti. Näin saippua lähtee sudista.
Ohjeita kannattaa todellakin noudattaa, sillä meille kävi niin että kuultomaali alkoi mennä ryynimäiseksi hirren pintaan. Luulen että osittain se johtui sutien likaantumisesta tai kuivumisesta työskenteyn aikana. Toisaalta tätä ryyniytymistä tapahtui myös seuraavana aamuna, vaikka sudit oli pesty huolellisesti ja ne olivat kosteita. Luulen että itse hirren pinnassa oli niin kuivia kohtia, että kuultomaali ei lähteny levittymään kunnolla kaikissa kohdissa. Vanhempani kokeilivat kostuttaa lakanan palasta hieman ja vetää sillä hirren pinnan ennen maalaamista. Tämä auttoi myös ongelmakohtiin ja jäljestä tuli jälleen hyvä!
Ei voi sanoa muuta kuin, että olen enemmän kuin tyytyväinen lopputulokseen. Tästä täytyy kiittää vanhempiani, sillä he käsittelivät hirsiseinämme Auron kuultomaalillla.
Yhteistyössä Suomenluonnonmaalit

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti